כשלפיד התעסק עם הויקינגים

 


* את המאמר הבא כתבתי באוקטובר 2021 והוא פורסם באתר 'מידה' ולאור תוצאות הבחירות בשבדיה, מהשבוע האחרון, הרלוונטיות שלו מקבלת משנה תוקף.

יענקל האשקרס נולד בכפר סיימיאטיצ'זה, לא רחוק מביאליסטוק שבפולין. בשנת 1941 הוקם הגטו בביאליסטוק ויענקל נשלח לשם עם משפחתו, כמו שאר יהודי האיזור. ב 1943 הנאצים התחילו לטהר את הגטו ולשלוח את היהודים להשמדה במחנות מיידאנק, אושוויץ וטרבלינקה. בעקבות הטיהור התחילה התקוממות של היהודים נגד הנאצים בגטו. מאות יהודים נהרגו במהלך ההתקוממות וכמאה הצליחו לברוח ולהצטרף לפרטיזנים, בניהם יענקל. במהלך טיהור הגטו הופרד יענקל משני אחיו, אחותו ושני ילדיו, אותם לא זכה לפגוש עוד מעולם, וייתכן וגורלם היה זהה לגורלם של שישה מליון יהודים אחרים שנשלכו למחנות ההשמדה. לאחר המלחמה היגר, כמו יהודים רבים אחרים, לשבדיה, שם מצא מקלט ושם הקים מחדש בית ומשפחה.

נכדתו של יענקל האשקרס היא אנג'ליקה בנגטסון, חברת פרלמנט מטעם מפלגת השבדים הדמוקרטים. אנג'ליקה, כפי שניתן לנחש, גאה בשורשיה היהודים ובסבה ולעולם לא ניסתה להסתיר אותם או את תמיכתה הבלתי מתפשרת במדינת ישראל. כמוהה חבר נוסף במפלגה, שעד 2018 גם הוא כיהן כחבר פרלמנט מטעם מפלגת השבדים הדמוקרטים, קנת' אקרוט – יהודי גאה שבמשך כמעט עשור היה הקול התקיף והחזק ביותר בפרלמנט השבדי נגד הממשלה ושרת החוץ, דאז, מארגוט וולסטרום, ובעד ישראל.

עליהם ועל חבריהם למפלגה אמר השבוע השגריר הישראלי החדש לשטוקהולם, זיו נבו-קולמן, שאין לו שום רצון לקשר איתם כיוון שהם בעלי "שורשים נאצים". את דבריו חיזקו במשרד החוץ, שאמרו בתגובה "לא חל כל שינוי בעמדת ממשלת ישראל, הנמנעת מכל מגע עם נציגי מפלגות ימין קיצוני, שמקורן בתנועות ניאו-נאציות. כך נהוג במקומות אחרים באירופה, וכך נהגו גם קודמיו של השגריר הנוכחי".

ראשית כל מדובר בבורות מוחלטת, שנובעת מקיבעון מחשבתי במשרד החוץ. קיבעון שמתיישב היטב עם המדיניות של שר החוץ החדש, לפיד, שגורסת שכל מי שהוא ימין קיצוני הוא בהכרח נאו נאצי. תפיסה שמשקפת היטב את הכת הפרוגרסיבית, שחרם ודמוניזציה לכל מי שחושב או נוהג אחרת מהם הם אבני יסוד בכפייה האלימה שלהם את השקפותיהם ומדיניותם אבל מפלגת השבדים הדמוקרטים הם לא קיצוניים ובודאי שלא נאו נאצים. אמנם למפלגה, כמו מפלגות רבות אחרות באירופה מימין ומשמאל, ישנה הסטוריה בעייתית אבל בכל הנוגע לשבדים הדמוקרטים מדובר בתופעה שמיוחסת לשנות השמונים ותחילת שנות התשעים. בניגוד למשרד החוץ השבדים הדמוקרטים התקדמו. הם סילקו משורותיהם את הגורמים הבעייתיים ושינו לחלוטין את הקו הערכי והאידיאולוגי של המפלגה עד לכדי כך שגם יהודים גאים מוצאים את מקומם בצמרת המפלגה והמפלגה מתקבלת כחברה מלאה לברית השמרנים והרפורמיסטים בפרלמנט האירופי, קבוצה פוליטית שהקימו השמרנים הבריטים ב 2009 בהובלת ראש ממשלת בריטניה, דאז, דיויד קמרון והיא ממקומת בימין מרכז האירופאי, אי שם בין מפלגת העם האירופאי ומפלגות החירות.

שנית כל מדניות הרשימות השחורות שמנהל משרד החוץ סותרת לחלוטין את כל מהות הדיפלומטיה. מטרת הדיפלומטיה היא בניית גשרים וקשרים בין מדינות. לא ברור באיזה עולם מדינת ישראל הקטנה מרשה לעצמה לנהל רשימה שחורה כנגד מפלגות שתומכות ואוהדות את ישראל? האם יש לנו את הפריבילגיה להפנות עורף לבעלי ברית פוטנציאלים? על אחת כמה וכמה כשזה נעשה בשביל לרצות ולספק את אחת הממשלות הכי אנטי ישראליות באירופה? ממשלה שהייתה הראשונה להכיר במדינה פלסטינית וששרת החוץ שלה, עד לא מזמן, מרגוט וולסטרום, ראתה בישראל מקור כל הרוע וסבל בעולם והאשימה את ישראל בטרור באירופה? מדובר כאן על הרבה מעבר לקות חמורה בהבחנה בין טוב לרע אלא על קצרות ראי וחוסר הבנה מהותית את הלכי הרוח והפוליטיקה השבדית. מפלגת השבדים הדמוקרטים נמצאים כבר עשור במגמת התחזקות והיום הם המפלגה השלישית בגודלה בפרלמנט השבדי. הדבר היחידי שמנע הקמת ממשלת ימין בשבדיה, לאחר הבחירות האחרונות, הוא חרם מסורתי של כל המפלגות בפרלמנט על השבדים הדמוקרטים אבל החרם הזה מתחיל להסדק בקדנציה האחרונה ושיתופי פעולה בין השבדים הדמוקרטים למודרטה הפכו יותר ויותר לשכיחים ומקובלים. לא מן הנמנע שבבחירות הבאות או באלו שלאחריהן נראה את השבדים הדמוקרטים, כמפלגה שניה או שלישית בגודלה בפרלמנט, מקימה קואליצייה עם שאר מפלגות הימין. איך אפשר להחרים מפלגה שיכולה להיות מפלגת שלטון בעתיד הלא רחוק בכלל?

לבסוף יש לתהות לגבי ההאשמות חסרות הבסיס הללו והאם האנטישמיות בשבדיה היא כל כך קיצונית עד לכדי החרמת מפלגה פוליטית. על פי סקר שערכה הליגה לפעולה והגנה באירופה בנוגע לעמדות אנטישמיות ב 16 מדינות באיחוד האירופי, שתוצאותיו פורסמו מוקדם יותר החודש במסיבת עיתונאים בבריסל, שבדיה היא אחת המדינות הכי פחות אנטישמיות באירופה עם מעל 90% מהאוכלוסיה שאינם אוחזים כלל בעמדות אנטישמיות קלאסיות ומודרניות.

יחד עם זאת כשמסתכלים על תוצאות הסקר בשאלות שנגעו לאנטישמיות החדשה, קרי היחס לישראל, התוצאות בשבדיה הרבה פחות מעודדות.

למשל על האמירה "כאשר אני חושב על הפוליטיקה הישראלית אני מבין למה אנשים שונאים יהודים" 25% מהמשיבים הסכימו או נטו להסכים.

26% מהשבדים סבורים שישראל מתייחסת לפלשטינאים כמו נאצים 30% מהשבדים מסכימים שהמדיניות הישראלית כלפי הפלסטינים מצדיקה חרם על ישראל.

המסקנה המתבקשת מתוצאות הסקר היא שהבעיה בשבדיה היא לא מפלגה שתומכת בישראל אלה מפלגות שחברים בהם דמויות כמו מרגוט וולסטרום. אבל המסקנה הזאת לא מעניינת את שר החוץ הישראלי. לפיד ממשיך במסע ההרס שלו את יחסי החוץ של המדינה. יצא לי לתהות על קנקנו של לפיד בשבועות האחרונים ועל התנהלותו כשר חוץ. על הנזק שהוא עושה אין עוררין אבל קשה לדעת עדיין האם מדובר במדניות שהיא חלק מאידיאולוגיה פרוגרסיבית סדורה, שלפיד הוא נציגה ושליחה בישראל, או רצון אובססיבי להיות אהוד ומקובל על ידי הנאורים והערכיים "שבאו מהמקום הנכון" כדבריו.

ייתכן מאוד שמדובר בשילוב של השניים ועל מנת להתקבל למועדון ה"מקובלים" צריך להיות קודם כל פרוגרסיבי.

אסיים באנקדוטה קצרה שממחישה את הפרדוקס שנקרא ממשלת ישראל. לאותו כנס בבריסל, שהתקיים ב 12-13 לאוקטובר, הוזמן שר התפוצות נחמן שי כנואם. ברגע האחרון החליט השר שי לבטל את הגעתו לכנס בבריסל וזאת לטובת כנס אחר, גם הוא בנושא אנטישמיות, שהתקיים במקביל בעיר מאלמו בשבדיה בנוכחות מלך ומלכת שבדיה, ראש הממשלה ומנהיגים מכל העולם. ומי לא הוזמן לכנס בשבדיה שעסק באנטישמיות? נציגי הקהילה היהודית.

הסיפור הזה הוא דוגמה לסדרי העדיפויות הלקוי של ממשלת ישראל, שמתעסקת ביחסי ציבור במקום בפרקטיקה. שמעדיפה תמונות עם ראשי מדינות על פני מדניות ומעשים.

שמעדיפה לרצות ולספק את הגורמים לאנטישמיות על פני תומכי ואוהבי ישראל.

כי את היחסים שלפיד שובר לחתיכות גם באיקאה יתקשו להרכיב.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

סערה בצלחת גולאש

מיקור חוץ

אגדה אורבנית